logo
logo
Praktické tipy

Jak ušetřit místo (nejen) ve skříni?

Jak ušetřit místo (nejen) ve skříni?

Skříně nacpané k prasknutí, boty a další drobnosti povalující se všude… to je noční můra každé hospodyňky. A bohužel i moje. Naštěstí jsem objevila pár vychytávek, díky kterým můžu konečně dát těmto můrám vale. Znáte je také? 

Co mě dokáže rozčílit je, když se do skříní něco nevejde. A co mě rozzlobí ještě víc, když v nich není pořádek. Své děti se snažím vést k tomu, aby si svoje věci pravidelně uklízely, občas to musím připomenout i manželovi. Je mi ale jasné, že bez šikovných pomocníků to není tak jednoduché. Proto jsem jim je pořídila!


Skříň jako klícka

Nejhorší to bývá v šatních skříních. Nejednou jsem otevřela prádelník svých ratolestí a nestačila jsem se divit – oblečení halabala naházené přes sebe, ponožky povalující se mezi spodními tílky… určitě to znáte. Protože už mě nebavilo tento chaos každý týden uklízet, pořídila jsem dětem i manželovi do šatníku šikovné organizéry – košíčky. Mají tak přehledně roztříděné jednotlivé druhy prádla. Do skříní jsem pak koupila podobnou vychytávku. Jsou jí úložné košíčky. Šikovné jsou především proto, že se dají zavěsit pod police a tím Vám ve skříni vznikne nový úložný prostor. Do košíčků nejčastěji odkládám opasky nebo silonky, manžel pak kravaty a motýlky. Co se týče zmíněných opasků, nedávno jsem objevila také speciální ramínko, které je pro zavěšení opasků přímo určené. Máte je tak všechny pohromadě a nemusíte každé ráno pátrat, kam se poděl konkrétní pásek, který si zrovna chcete vzít. Stejnou úlohu plní také ramínko na šátky. Další parádní záležitostí, která v našich skříních nesmí chybět, jsou ramínka pro úsporu místa. Na každé můžete pověsit více oblečení. Já je používám především na zavěšení kalhot.

 Pořádek v koupelně musí být

Stejně jako ve zbytku své domácnosti, tak i v koupelně chci mít čisto a pořádek. Proto odmítám tolerovat šampóny, sprchová mýdla a čisticí prostředky povalující se po zemi, ve sprchovém koutě nebo na vaně. Vím, že právě tohle je pro členy mé rodiny často tou nejjednodušší variantou, proto jsem se rozhodla tento, pro mě, palčivý problém vyřešit jednou provždy. Prostředky pro úklid WC a koupelny je dobré mít stále po ruce, takže jsem si na ně pořídila malý úložný stojan. Vypadá stylově a díky svým rozměrům zabere jen minimum místa. A co víc, má také držák na toaletní papír. Dala jsem ho tak hned vedle WC. Na lahvičky mýdel a šampónů teď máme ve sprchovém koutě i u vany umístěnou speciální teleskopickou sestavu držáků. Její nespornou výhodou je, že se dá kdykoliv snadno přemístit. A proč jsem si ji zamilovala především? Protože má důmyslný systém pro odtok vody, takže pod lahvičkami nezůstávají nevzhledná bílá kolečka vodního kamene. Nedávno jsem také každému členovi rodiny pořídila háček na sušení ručníku. Ten se jednoduše zavěsí na koupelnový radiátor a je to!

I boty mají mít své místo

Čeho si často všímám, když jsem na návštěvě u svých přátel, že mívají své boty na rohožkách nebo je nechávají povalovat v předsíni. Vím, že někteří lidé, zejména ženy, mají více párů bot, které se často do klasického botníku zkrátka nevejdou. Způsobů, jak tento problém vyřešit, je ale víc. Jednoho ze způsobů jsem využila i já, protože jako čtyřčlenná rodina máme obuvi také více než dost. Pořídila jsem do předsíně ještě jeden botník. Tento je textilní a dá se kdykoliv složit nebo jednoduše přesunout jinam. Pro opravdové fanoušky bot se pak vyrábí také větší varianta botníku, která pojme dokonce 30 párů. Hodně lidí má v předsíni další úložné prostory v podobě skříní a my nejsme výjimkou. Do předsíňových skříní zpravidla ukládám sezónní věci, hlavně kabáty a oblečení. A aby se mi tam vše spolehlivě vešlo, používám vaky s odsáváním. Jak fungují? Je to jednoduché – uložím do nich vše, co v následující sezóně nebudeme potřebovat, a pak z vaků vysavačem odsaji vzduch. Tím se jejich velikost mnohonásobně zmenší a ve skříni tak zaberou minimum prostoru.

Máte také nějaké vychytávky, jak ušetřit místo v úložných prostorách? Podělte se o své tipy s ostatními. Co třeba na našem Facebooku?

Zanechte nám komentář