logo
logo
Inspirace pro domácnost Praktické tipy

Návod na pověstné teplo domova ve 4 krocích

Návod na pověstné teplo domova ve 4 krocích

Snad každý touží po tom, aby se ve své domácnosti cítil pohodlně a bezpečně a aby pro něj domov byl pomyslnou oázou klidu a relaxu, útočištěm, do kterého se po náročném dni rád vrací. Navodit takovou atmosféru se mnohdy zdá být složitým úkolem. A přitom stačí jen pár vychytávek.

 
 

Navodit doma příjemné a útulné prostředí není otázkou drahého designového nábytku nebo nákladné rekonstrukce. Klidně zůstaňte u svého oblíbeného bytového vybavení. Interiér stačí šikovně vyšperkovat a všemi opěvované teplo domova přijde samo 🙂

 
 

Vezměte to „odspoda“

V dnešní době se čím dál víc dostávají do popředí plovoucí podlahy, vinyl nebo dlažby, které nahrazují celoplošné koberce. Pokud ale například do obývacího pokoje umístíte menší kobereček s vysokým vlasem, uvidíte, že mu to ihned přidá na útulnosti a místnost bude působit méně sterilně. Interiér dokážou pěkně podtrhnout také koberce se zajímavými grafickými vzory.

Pokud občas rádi sedáváte na zemi třeba při čtení knih, zkuste vyměnit tvrdou podlahu za pohodlný podsedák. K mání jsou v mnoha barvách a provedeních, takže je snadno sladíte se zbytkem Vašeho interiéru.

 
 

Vsaďte na praktické textilní doplňky

Teplo domova sice ve své podstatě nesouvisí s teplotou u Vás doma, ale když tam chybí textilie, může interiér působit neosobně a studeně. Naštěstí to jde snadno vyřešit – pohovku doplňte o barevné polštáře a měkkou deku, postel vybavte originálním přehozem a nezapomeňte ani na kuchyň. Té bude jistě slušet nový ubrus, podsedáky či potahy na židle, ale klidně i kuchyňská zástěra nebo utěrky. Vždy však myslete na to, že méně je někdy více. Tedy všeho s mírou 🙂

 
 

I stěny si zaslouží pozornost

Víte, že i barva stěn dokáže se vzhledem místnosti doslova divy? Pokud máte rádi výrazné odstíny, nebojte se je použít i na zdi. Vždy je ale třeba řídit se pravidlem, že k tmavému nábytku jsou ideální světlé stěny a naopak. Na prázdné zdi pověste zajímavé obrazy nebo osobní fotky, případně na ně umístěte poličky s knihami či jinými neotřelými doplňky, které na první pohled zaujmou.

Nevynechte ani okna. Záclony s pěkným vzorem nebo barevné závěsy výrazně změní ráz místnosti, ta tak bude působit zas o něco útulněji.

 
 

Vnímejte domov i dalšími smysly

Moje dosavadní tipy jsou především záležitostí zrakového vjemu. Víte ale, že můžete vsadit i na hmat nebo čich? Bytové textilie se nebojte vybírat z různých materiálů a vybavte svou domácnost těmi, které jsou Vám na omak nejpříjemnější, případně je mezi sebou různě zkombinujte.

Je velmi příjemné, když přijdete domů a ovane Vás příjemná vůně, která ve Vás navodí pocity pohody. Toho docílíte vonnými svíčkami, esenciálními oleji do aromalampy nebo třeba vonnými sáčky. Ty se nejčastěji vkládají pod polštář pro lepší spánek, případně do prádelníku, kde Vaše prádlo krásně provoní.

 

Jak jste si poradili s teplem domova Vy? Máte své osvědčené tipy? Podělte se o ně se mnou v komentářích.

Zanechte nám komentář