logo
logo
Praktické tipy

Vyberte si správně padnoucí podprsenku. Jaká sedne právě Vám?

Vyberte si správně padnoucí podprsenku. Jaká sedne právě Vám?

Vybrat dobře padnoucí a správnou podprsenku není nic jednoduchého. Pokud zvolíte nevhodný model, můžete kromě nepěkného vzhledu očekávat i řadu zdravotních komplikací, z nichž bolest zad a krční páteře je to nejmenší. Nezaměřujte se proto tolik na vzhled a věnujte pozornost hlavně funkčním parametrům tohoto prádla.

Drtivá většina žen (až 80 %) nosí nevhodný typ i velikost podprsenky, což skutečně může vést k řadě, na první pohled nesouvisejících, zdravotních komplikací.

Typickým důsledkem nesprávného výběru podprsenky je bolest hlavy, krční páteře a zad. Tyto problémy mohou způsobit těsné modely, které vytvářejí tlak na žebra a tím i záda. Také zaříznutá ramínka, která dráždí šíji a svaly na ramenou mohou způsobit velké bolesti a nepříjemné napětí.

Špatně zvolená podprsenka může dokonce zapříčinit i problémy s trávením a další, na první pohled nesouvisející zdravotní problémy. Existují i názory, že dlouhodobé nošení nesprávného typu podprsenky může vést i k dnes tolik rozšířené rakovině prsu. Dlouhodobé mačkání a stlačování např. těsnými kosticemi totiž může vést ke vzniku cyst, které mají souvislost s nádory prsu.

A pochopitelně dlouhodobá deformace a traumatizace citlivé lymfatické oblasti může způsobit ucpání lymfy, která je odpovědná za odvod toxinů z těla. Tyto škodlivé látky pak nejsou správně odváděny, hromadí se a zvyšují tak riziko rakovinotvorného bujení.

Jak tedy vybrat správnou podprsenku?

Ramínka by měla být pohodlná a neměla by se v žádném případě zařezávat. Jejich šířku doporučujeme vybrat podle velikosti poprsí. Platí zde přímá úměra – čím větší prsa, tím širší ramínka. Neméně důležitá je také správná volba obvodu podprsenky. Zadní část by měla dobře sedět a neměla by se pohybovat směrem nahoru. Košíčky by pak měly velikostně přesně odpovídat velikosti ňader (pokud se nejedná o podprsenku zvětšující či zmenšující). V košíčku nesmí být volné místo a ani z něj nesmí nic vylézat.

Velkým dilematem jsou pak kostice. Kostice nejsou vhodné v období, kdy ňadra jakkoli mění svůj tvar, tedy např. v pubertě či v těhotenství, kdy rostou. Podprsenky bez kostic jsou velice pohodlné. Pro větší ňadra jsou kostice vítanou oporou. Ale pouze za předpokladu, že nebudou způsobovat nepříjemné pocity a otlaky a nebudou těsné. Všeobecně lze tedy říci, že o dobře zvolené podprsence byste neměla vůbec vědět.

Zvláštními kategoriemi jsou zmenšující a zvětšující podprsenky. U zvětšující podprsenky je funkce jasná – zvýraznit a přizvednout menší poprsí a to pomocí různých polštářků a vycpávek, nejčastěji pěnových či gelových. Zde platí stejné zásady výběru jako u běžné podprsenky, i tyto modely musejí být příjemné na nosení a pohodlné. Díky vloženým vycpávkám vám i tyto modely v oblasti košíčků krásně padnou a vaše ňadra budou vypadat větší a plnější.

Zmenšující podprsenky také nazývané minimizery jsou určené pro ženy, kterým větší ňadra působí estetické problémy a překážejí jim v jejich oblíbených činnostech, například při sportu. Takový model podprsenky dokáže zmenšit poprsí až o 2 velikosti a zároveň zachovat maximální pohodlnost nošení. Minimizery mají často pohodlná široká ramínka, neboť velké poprsí klade vysoké nároky také na ramena a záda. Zmenšujícího efektu zde bývá dosaženo použitím nepružného materiálu, který poprsí zformuje do optimálního tvaru.

Zanechte nám komentář